Tillbaka till skolbänken: Kan du räkna ut det här mattetalet?

Det blir allt längre sedan man satt i skolbänken. Det är snudd på en svindlande tanke idag att man en gång var en liten knodd som oroade sig över prov, läxor och tuffa lärare.

Skolgången kunde vara jobbig emellanåt, men ack så viktig den var. Man lärde sig läsa, skriva, hemkunskap och massor av andra nyttiga saker. Med matematiken är det dock lite så där. Det tyckte i alla fall många, vill jag minnas.

Självklart använder man huvudräkning ganska ofta, men hur mycket kommer man egentligen ihåg av de där lite längre, kluriga uträkningarna man kunde som ett rinnande vatten när man var yngre?

Ju äldre man blir, desto viktigare blir det att ta hand om sig själv. Regelbunden motion och god kost känns som självklarheter, men faktum är att det gäller att hålla igång sin hjärna också.

Ett bra sätt att hålla geniknölarna skarpa på är genom olika typer av kluringar. Vanligast är kanske att man löser korsord eller sudoku – men inget sätt är nog bättre eller sämre än det andra.

Klurigt mattetal

Något annat som sätter det där innanför pannbenet på prov är gammal skolmatematik. På nätet florerar det just nu mängder av gamla mattetal som vuxna försöker lösa – ofta förgäves.

Man kan testa sig själv och hur mycket man minns samtidigt som man får tävla lite mot sig själv, vilket alltid är lika roligt.

Här kommer då dagens utmaning!

I bilden nedanför finns ett tal från en skolmattebok, men som får många vuxna förbryllade. Den enda regeln – du får inte använda miniräknare.

Här är talet! Vad tror du är rätt svar?

Bild: Newsner

Det är ingen stress, utan titta nu noggrant och försök lista ut hur det är man ska tänka för att få fram rätt lösning.

Multiplikation först

Under bilden här nedanför så presenterar vi svaret.

Rätt svar är: 104.

Hur kommer vi då fram till det?

På följande vis:

Först räknar man ut multiplikationen 25 x 0, vilket ju blir 0. Det här är en av matematikens grundregler.

Då har vi kvar talet 50 + 50 – 0 + 2 + 2, vilket ju blir 104.

Det viktiga, för att få fram rätt svar, är alltså att inleda med multiplikationen. Annars blir det helt knasigt.

Tryck nu på DELA-knappen och se hur många av dina vänner som klarar talet!