Fader Fouras ställer svår gåta till en ung och nyfiken Pernilla Wahlgren – kan du lista ut rätt svar?

Fångarna på fortet är en riktig långkörare i svensk tv. Det populära tävlingsprogrammet har sänts i hela 20 säsonger mellan åren 1990 och 2019 och har sett otaliga svenska kändisar försöka sig på såväl fysiska utmaningar som mentala.

Ett av de mest klassiska inslagen i Fångarna på fortet har varit att springa upp i tornet till karaktären Fader Fouras för att svara på en gåta.

År 1992, under Fångarna på fortets andra säsong, fick en ung Pernilla Wahlgren, klura på en Fader Fouras-gåta. Nu är frågan: klarar du den?

Fader Fouras är den vise, gamla karaktären som huserar högst upp i ett av tornen på Fort Boyard, skådeplats för Fångarna på fortet.

Fader Fouras

Genom åren har karaktären Fader Fouras gestaltats av bland andra Felix Herngren, Lasse Brandeby, Börje Ahlstedt och Peter Magnusson.

Men den mest ihågkomne Fader Fouras är nog ändå Stig Ossian Ericson.

Skådespelaren och regissören Stig spelade Fader Fouras mellan åren 1992 och 2000. Sorgligt nog avled Ericson 2020, 88 år gammal. Men minnet av honom och hans kluriga gåtor lever kvar för alltid.

Pernilla Wahlgren

Under säsong två, som sändes inför miljonpublik 1992, var Pernilla Wahlgren en av deltagarna i laget The gold diggers som utöver Wahlgren bestod av Niclas Wahlgren, Lena Engman, Stefan Andersson och Göran Molin.

Pernilla Wahlgren, då 25 år gammal, var den deltagare som fick springa upp i tornet och svara på en gåta.

Nu ska vi se om du kan svaret på gåtan. Är du beredd? Gåtan lyder:

Går över vatten, men rör sig inte.

Hmm. Vad kan det vara som går över vatten men som inte rör sig? Pernilla Wahlgren hade väldigt svårt att komma på ett svar, och blev helt ställd av den kluriga gåtan.

Här nedanför avslöjar vi svaret.

Rätt svar

Har du tänkt ut ett svar? Då kanske det är dags att kolla in rätt svar.

I klippet här nedanför avslöjar Fader Fouras svaret. Passa dessutom på att njuta av lite härlig tv-nostalgi!

Rätt svar är alltså: en bro.

Vilken typisk Fader Fouras-gåta! Klurig men med ett ack så simpelt svar!

Tryck nu på DELA-knappen för att se om dina vänner klarar den här klassiska tv-gåtan!