Bara 1 av 10 kan hitta gömda hästen i den här bilden, är du en av dem?

Optiska illusioner och synvillor är något av det häftigaste som finns. Man får verkligen koncentrera sig och låta alla hjärnceller jobba för att få svar på vad som sker eller finns i bilden.

Jag minns i skolan när det var mattelektion. Ofta avslutade vi timmarna med att göra en kluring tillsammans. Det var alltid något annat än att räkna addition, subtraktion och multiplikation – och blev som en liten höjdpunkt under skoldagen. Eller i alla fall på den lektionen.

Det handlade ofta om att tänka på ett lite annat sätt, hitta dolda små saker och det gällde verkligen att få igång hjärnan för att lösa dem. Redan då fann jag det här både roligt och intressant.

Jag minns en som handlade om att lista ut hur många trianglar som rymdes inom en triangel och som jag och en vän satt med i säkert 15 minuter innan vi redovisade vårt svar. Och då hade vi knappt lyckats hitta hälften…

Gömmer sig en häst

Även om det då infinner sig en viss besvikelse så kan det vara fascinerande att man trots en sådan ansträngning ändå är så långt ifrån den korrekta lösningen. Men det känns ändå som att det hör till – det ska tamejtusan inte vara lätt att lösa sådant här.

Att utmana sig själv och att se var ens gränser går har länge varit något som människan tyckt om. Kanske är det tävlingsinstinkt, men ofta involverar ju problemlösning att jämföra sitt resultat med andra.

Den här bilden (nedan) är en riktigt knepig utmaning. Jag har inte sett den tidigare, men fick sitta och stirra både länge och väl innan jag kunde hitta svaret.

Frågan är om du kan hitta hästen som döljer sig i den här bilden? Tydligen är det bara 1 av 10 som klarar det!

Visst tog det sin lilla tid? Eller hittade du den inte alls?

Oavsett så kommer svaret i bilden nedan!

Hästen döljer sig alltså i mittenfönstret två våningar upp. Hur den hamnade där uppe förblir dock högst oklart!

Dela gärna det här med dina vänner, så får du se vem som kunde lösa den här kluringen snabbast!