14 bilder som visar hur folk föreställde sig 2000-talet för 100 år sedan.

Det är alltid intressant att se hur människor förr i tiden trodde framtiden skulle se ut. För lite över 100 år sedan, närmare bestämt 1899, 1900, 1901 och 1910, bestämde sig ett gäng franska konstnärer med en kille som hette Jean-Marc Côté i spetsen sig för att måla av hur de trodde samhället skulle se ut år 2000.

Resultatet trycktes sedan upp i små kort som bland annat följde med som samlarbilder i cigarrlådor. En slags Pokémonkort för vuxna kan man säga. Redan där låg de i framkant!

Vissa av bilderna är ganska bra gissningar på hur det ser ut idag. Andra av uppfinningarna är det fortfarande ett tag kvar innan vi lyckas fixa. Som de gigantiska sjöhästarna till exempel… Vad tycker ni, hade de bra koll på hur livet skulle bli?

Många av målarnas framtidsvisioner utspelar sig under vatten istället för som det ofta är nu i rymden. Här är en praktisk lösning på kollektivtrafiken. 

2

Jag tycker ändå att det är en förbannad förlust att den ädla sporten vattenkrocket inte blev av.

3

Gå mot strömmen med gigantiska sjöhästar. För dig som tycker vanliga hästar är för mainstream.

4

Jag gillar att de ändå höll sig realistiska när det kommer till de flygande bilarna. Så där SKULLE det kunna se ut om det hade blivit populärt att ta flygcert på Södermalm.

5

Plötsligt blev brevbärare ett lite coolare yrke.

6

Luftskepp. En fluga som kom och gick måste man väl säga.

8

Den här tycker jag är konstigast av alla. Varför MALER han ner böckerna? Vad är det som är meningen ska hända? Skjuter de in pappersmassa i öronen på de stackars gossarna?

9

Om typ två år har alla en sådan här. En 3D-printer som gör egna kläder bara. Inga konstigheter.

10

En mekanisk orkester… Antar att han som dirigerar är någon slags motsvarighet till Avicii?

11

Okej. Alla som har sett The Terminator vet att den här maskinen inte är en bra idé.

12

Den här uppfinningen finns. Visserligen tvättar den bilar och inte damer. Men konstnären hade i alla fall rätt i sak.

13

Klassisk partybuss. Passar lika bra att ta till en bortamatch med hejarklacken som att åka på en familjeutflykt med.

14

Okej. Det här är konstigt. De kan fantisera ihop otroliga uppfinningar men de har ingen som helst fantasi när det kommer till utveckligen av modet. Enligt dem kommer alla se ut som gubbar från Småland resten av mänsklighetens historia?

15

Det är det här jag menar! En maskin som kan föda kycklingar på en minut. Men ändå ser hon ut som om hon när som helst kommer gå med en korg mat till mormor genom den mörka skogen. Dessutom garanterar jag att ingen i framtiden kommer ha på sig gula träskor. Någonsin.

16

Källa: The Washington Post

Publicerad av Ett gott skratt, gilla gärna: