Usch: Dina örngott bär på mer smuts än en toalettsits – så får du bort osynliga snusket

Känslan av att stoppa om sig i en skön säng efter en lång dag är bland det bästa som finns. Det är varmt, skönt och så otroligt mysigt!

Men många glömmer bort vad som döljer sig bland lakanen. För att inte tala om örngotten, där döljer det sig mängder av bakterier.

Detta osynliga snusk går dock att bli av med, och det är enklare än man tror.

39 gånger fler bakterier än ditt husdjurs matskål. Tusen gånger fler bakterier än sitsen på en allmän toalett. Exakt så snuskigt är ditt örngott, enligt MåBra.

Boven: håret

Ovanstående fakta kanske inte är så härligt att tänka på när man gosar ned sig med huvudet på kudden om kvällarna. Den stora boven i dramat är håret.

– De flesta tänker inte på att vårt hår innehåller mer smuts än någon annan plats på kroppen och varje natt moppar vi våra örngott med det. Inte bara det, vi gnuggar våra ansikten över hela örngottet, och lämnar svett, oljor och döda hudceller, säger sömncoachen Chris Bratner till Business Insider enligt MåBra.

Om man då inte tar hand om sina örngott så kan det utvecklas svamp, upp till 16 olika sorter kan finnas på kuddar.

Bild: Shutterstock

Så blir du av med snusket

Men det går såklart att råda bot på den här typen av bakteriehärdar – genom att tvätta.

Efter två nätters sömn bör man tvätta örngott, enligt Chris Bratner. Man ska heller inte använda sköljmedel när man tvättar sängkläder, då det kan skapa problem för porerna i huden vilket i sin tur kan ge smutsig hy och finnar.

Vill man ha det så rent och hälsosamt som möjligt bör man använda sidenörngott. Varför?

Siden sliter nämligen mycket mindre på håret, vilket ger ett friskare hår samtidigt som örngottet inte blir lika smutsigt. Bakterier har också svårare att växa på siden, vilket gör att huden inte blir lika smutsig av ett sidenörngott.

Bild: Shutterstock

Kände du till detta? Eller springer du raka vägen till tvättmaskinen med dina sängkläder efter att ha läst detta?

Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får den här viktiga informationen!