Marie rings upp av läskig bedragare – men stenhårda kontringen får tjuven att fly i panik

Nått som varit på tapeten under en lång tid är att bedragare tar kontakt med helt oskyldiga människor för att lura dem på pengar. Det hela kan ske via fejkade mejl, luriga SMS eller lömska telefonsamtal.

Det finns helt säkert också andra sätt, men dessa är nog de vanligaste.

När man rings upp av en bluffmakare försöker de ofta, vanligtvis på dålig engelska, komma åt ens kortuppgifter. Ett sätt som var vanligt för några år sedan – och som säkerligen fortfarande existerar – var att de hävdade sig vara mästare radera ett virus på din hemdator.

Många gånger är det så klart skitsnack, man behöver inte ens ha problem med sin dator, men genom olika typer av knep försöker de få en att tro just det – och att man då måste betala dem för att bli av med sitt problem.

En svensk person som råkade ut för precis det här var Marie Hedén, men hon skulle då snabbt inse vad det egentligen handlade om – och i stället ta en helt genial revansch!

Den främmande personen på andra sidan luren sa sig då ringa från ett IT- och datorcenter i Kanada – och att de på något sätt upptäckt av ett problem med hennes dator.

Delade samtalet på Facebook

Då skulle dock listiga Marie komma på ett klockrent sätt för att bli den som fick övertaget – och hennes vassa kontring fick bluffmakaren att bli fullkomligt livrädd och slänga på luren.

Bild: Facebook/Marie Hedén

Så här lät konversationen – som den här svenska kvinnan delat med sig av på Facebook:

”Mobilen ringer, Jag hinner inte kolla upp numret för jag väntar ett annat samtal och det tog en stund innan jag fick tag i luren…

– Det är Marie!

– God morgon, frun (på engelska).

– Hej. Vem talar jag med?

– Jag ringer från datorcentret. Vår IT-avdelning har fått en notis från din dator om att den behöver hjälp.

– Pratar min dator med dig?

– Eh … ja. Sitter du vid datorn nu?

– Jadå (nej, jag var faktiskt på toa, men det behöver ju ingen veta, haha)

Drabbas av panik

– Bra. Då ska jag tala dig igenom hur du ska bli av med viruset som din dator behöver hjälp med.

– Vänta en sekund! Om min dator har ett virus, så kanske det gäller hela avdelningen?! Jag kopplar dig vidare till vår IT-tjänst!

– Eh … va?!

– Vänta en minut bara (knappar lite så det piper i telefonen och avvaktar en stund, svarar sedan med kraftig dalmål och ljusare röst). Ja dä va Stina hä, Va kan ja hjälp di mä?

– Hej. Jag ringer om en infekterad dator som tillhör ert nätverk (fortfarande på engelska).

Bild: Pixabay

– Åh how good. Can you just vänta lite (lägger ifrån mig luren medan jag pratar lite på svenska)? So, where were you calling from?

– Som jag sa, från ett stort datorcenter (här avbryter jag).

– Ja, men var? Var sitter ni någonstans?

– Eh … Kanada (säger hon med stark Indisk brytning).

– Okej, vår spårning säger att du ringer från Indien. Så inom 30 minuter kommer lokal polis att knacka på hos er. Vänligen berätta då för dem om hur infekterad min dator är. Tack för att du ringde svenska polisens IT-avdelning! Ha en trevlig dag!

Panik hörs i andra änden innan samtalet bryts!”

Så klockrent! Tryck nu gärna på dela-knappen om du också tycker att Marie gjorde rätt, så kanske vi kan få bukt med den här typen av bedrägerier!

window.fbMessengerPlugins = window.fbMessengerPlugins || { init : function() { FB.init({ appId: "1678638095724206", xfbml: true, version: "v2.6" }); }, callable : [] }; window.fbAsyncInit = window.fbAsyncInit || function() { window.fbMessengerPlugins.callable.forEach( function( item ) { item(); } ); window.fbMessengerPlugins.init(); }; setTimeout( function() { (function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) { return; } js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk')); }, 0);