Livet efter lumpen: 7 tips till dig som gjort värnplikten

För några år sedan när de tog bort den allmänna värnplikten blev jag, och många med mig, förbannade. Det var ett riktigt dåligt beslut och nu verkar det dessutom som att både politiker och försvaret har insett sitt misstag och ska ta tillbaka den. När värnplikten är tillbaka kan de här råden komma väl till pass. De är också rätt roliga för oss som minns vår tid efter militärtjänstgöringen.

maxresdefaultBildkälla: Youtube

Att anpassa sig till ett civilt liv efter en lång värnpliktstjänstgöring är inte det lättaste. Följande instruktion gäller tills vidare:

1. Sluta anmäla er i tid och otid
Spärrvakten på T-banan är inte intresserad av upplysningar typ:
Fu Andersson med en man på väg till Odenplan.

2. Låt bli att sova i ytterkläderna
Familjen uppskattar inte att man dra överrocken över sig och rullar ihop byxorna under huvudet. Civilt används sängkläder.

3. Centralvärmen sköter sig själv
Det är ingen idé att dela in familjen i eldposter och placera dem vid elementet. De lyder i alla fall inte och förr eller senare märker man att elementen klarar sig själv utan tillsyn.

4. Telefonerna fungerar
Det är ingen idé att ringa Telia varje timma och höra om man har direktförbindelse med tunga kabeln i Skryd. Så kallade förbindelseprov med släktingar uppskattas inte.

5. Maskera inte alltid
Det är fullkomligt meningslöst att täcka över cyklar, trädgårdsmöbler med mera, samt slänga sig i själv i häcken när Linjeflygs plan passerar. Linjeflyg flyger inte över din tomt för att titta efter cyklar och möbler.

6. Avrusta fantasin
Det är ingen mening med att motivera en omväg till livsmedelsaffären runt biljardhallen med att vägen är minerad. Ingen tror på sådant. Den civila mineringen är obefintlig.

7. Till slut några enkla råd
Begär inte lösen av brevbäraren.
Peka med ett finger, inte med hela handen.
I en civil kostym behövs inte hudsalva, skofett, kex, läsklina, extra strumpor, matbestick, reflexbricka och första förband. Det gör endast omvärlden beklämd.

Dela gärna de här tipsen till någon som minns sin militärtjänstgöring.

Gilla Ettgottskratt om du vill ha ett roligare flöde!