Läkaren varnar för galna trenden: Sluta stoppa in vitlök i vaginan

Det är väldigt viktigt att ta hand om det man har mellan benen, oavsett kön. Det är trots allt källan till vår fortplantning och dessutom väldigt känsliga kroppsdelar som kräver särskild omvårdnad.

Är man kvinna är det viktigt att ta hand om vaginan för att inte drabbas av till exempel svampinfektioner. Kikar man runt på nätet efter husmorskurer mot svampinfektion i underlivet så får man upp massor av olika förslag, det ena konstigare än det andra.

Men frågan är om inte den här kuren är den absolut mest bisarra – den går nämligen ut på att stoppa upp vitlöksklyftor därnere. Något läkare nu varnar för.

Vad är anledning till att någon ens skulle kunna tänka sig att stoppa in vitlök där kan man fråga sig?

Svaret är att vissa tror att det ska hjälpa mot svampinfektioner. Det gör de inte.

Infektioner i underlivet

Nyligen lade gynekologen Jennifer Gunter ut texten om saken på Twitter där hon gick igenom varför man inte ska stoppa in en vitlöksklyfta i underlivet.

Till att börja med menar Dr Gunter att det inte finns några vetenskapliga studier som visar på att vitlök skulle hjälpa mot svampinfektioner i underlivet.

Bild: Shutterstock

Tvärtom så kan vitlök i underlivet till och med förvärra infektioner.

Vitlök innehåller ett ämne som heter Allicin som visserligen kan inneha vissa egenskaper som hjälper mot svamp – men det är endast under kontrollerade former i ett laboratorium som det har fungerat.

Inte ens i möss har man kunnat återskapa effekten, skriver Dr Gunter och lägger till att vaginor är betydligt mer komplicerade än möss.

Krossa vitlöksklyftan

Vidare säger hon att för att komma åt allicinet så måste man skära upp eller krossa vitlöken. Det går alltså inte att bara stoppa in en klyfta.

Det kanske bara är jag men det låter inte speciellt trevligt att ha krossad vitlök där nere…

Bild: Shutterstock

Dr Gunter avslutar sin utläggning med att förklara att mellan 50 till 70 procent av alla som självmedicinerar sig för svamp i underlivet gör det helt i onödan. De har ingen infektion till att börja med.

Vagina-bibel

Det betyder att cirka hälften av dem som testat vitlöksmetoden och blev bättre inte hade något att oroa sig för till att börja med.

Hon nämner också att placeboeffekten kan spela stor roll.

Om du klickar på bilden kan du läsa hela Twitter-inlägget.

Jennifer Gunter har skrivit en bok som heter The Vagina bible där hon går igenom fler myter som kan vara skadliga.

Dela gärna den här artikeln så kanske du räddar någon från att stoppa vitlök där den inte hör hemma.