Jarl Borssén

Det är inte många unga som minns vem Jarl Borssén är om man nämner namnet. Men om de ser en bild eller hör rösten är det fortfarande många som hajar till. Och om man räknar upp några av de filmer eller föreställningar som han medverkat i så kan de flesta nog citera en rad eller två.

Borssén fick sitt första professionella engagemang i Kar de Mumma-revyn på Folkan i Stockholm 1966. Därefter medverkande han i TV-serien Partaj 1969 som vi är många som har roliga minnen ifrån.

En av de första filmrollerna som Jarl hade var i den erotiska filmen Kyrkoherden från 1969, det var en annan tid det. Sedan Rakt från vuxenfilm till barnfilm när han var med i Pippi Långstrump på de sju haven 1970 spelade han den farliga sjörövaren Blod-Svente, därifrån känner många i den yngre generationen fortfarande igen honom.

Riktigt folkkär blev Borssén genom TV-programmet Gäster med gester, som sändes i flera omgångar från 1982. Han var med i flera program då under 80-talet bland annat som historieberättare i Pratmakarna och Har du hört den förut? Han hade en seriös roll i Carin Mannheimers serie Svenska hjärtan.

Efter några hektiska år i början av 1980-talet med flera långkörare på Vasateatern i Stockholm lämnade Borssén teaterscenen och ägnade sig i stället åt föreläsningar i ämnen som försäljning och relationsteknik. Han gjorde scencomeback lagom till millennieskiftet då han spelade nyårsrevy i sin hemstad Borås.

Jarl Borssén hade ett återhållet kroppsspråk och använde sig av en mimik à la stenansikte, han spelade ofta straigt man åt andra med med vidlyftig stilar men var även väldigt rolig själv. Hans torroliga spelstil var inspirerad av främst Alec Guinness’ och Jacques Tatis understatement-humor.

2649752_1200_675

Gilla Ett gott skratt om du vill ha ett roligare flöde!