Forskning: Kvinnor använder hjärnan mer än män, därför behöver de sova längre på morgonen

Är du trött på att gräla med din man om vem ska gå upp och väcka barnen och få iväg dem till skolan? I så fall har jag goda nyheter till dig. Nu har vetenskapen nämligen slagit fast att kvinnor behöver sova längre än män – och anledning är att de använder sin hjärna mer än män. Så nästa gång din gubbe buffar dig i sidan 06.45 på en måndagsmorgon kan du med gott samvete somna om med vetskapen att du har vetenskapen på din sida.

sova

sova2Bild: Timothy Krause/Flickr

Professor Jim Horne, på sömnforskningsinstitutet vid Loughborough universitet, menar nämligen att kvinnor överlag behöver mer sömn än vad en man gör. Förklaringen finns i hjärnan – en kvinnans hjärna är enligt forskningen mycket mer komplex än hos män.

– Ju mer komplex hjärna, desto mer sömn behöver du. Kvinnor har en förmåga att göra flera saker samtidigt och är mer flexibla. De använder helt enkelt mer av sin hjärna än vad män gör. Därför behöver de också sova mer, säger Horne till brittiska Metro.

Studier har dessutom visat att sömnbrist påverkar kvinnor betydligt starkare än män och att kvinnor som får för lite sömn eller sover orolig löper större risk att känna sig deprimerade, fientliga eller arga.

Det enda undantaget är män som har ett jobb där det krävs att de tar viktiga beslut.

– Men troligtvis behöver de ändå inte lika mycket sömn som en kvinna, säger professor Jim Horne.

Dela gärna vidare så att alla män en gång för alla förstår varför kvinnor behöver lite mer sömn!

Gilla Ett gott skratt om du vill ha ett roligare flöde!