Forskare avslöjar: Att lukta på din partners pruttar är bra för hälsan

I de flesta förhållanden blir man mer och mer bekväm med tiden och kanske släpper på hämningarna lite mer i takt med att man lär känna varandra bättre. Det kan givetvis ta sig i olika uttryck.

Men saker som att rapa fritt, gå på toa med öppen dörr och att fisa framför den andra kan vara exempel på hur det hela ter sig efter en tid under samma tak. Så är det självfallet inte för alla, men utan tvekan för en hel del. Man pressar gränserna, helt enkelt.

Och från och med nu är det sistnämnda ”äcklandet” – att prutta fritt – helt okej. Eller ja, till och med rentav nödvändigt.

Forskare på universitetet i Exeter, Storbritannien, har kommit fram till att det kan vara oerhört bra för hälsan att fisa framför sin partner. Det rapporterar Ladbible.

Det handlar främst om själva gasen och de ämnena som finns i den.

– Även om svavelväte är känd som en frän, illaluktande gas i ruttna ägg och fisar så produceras det naturligt i kroppen och kan rentav vara bra för hälsan, säger doktor Mark Wood, en av forskarna på universitetet.

Enligt studien kan den mikrobiella biprodukten minska risken för en rad allvarliga sjukdomar och tillstånd. Bland annat cancer, hjärtattack och stroke, men kan också motverka uppkomsten av demens och artros.

– När celler påverkas av sjukdomar drar de till sig enzymer för att generera en mängd svavelväte. Det gör att mitokondrierna håller i gång och låter cellerna leva vidare. Om så inte sker dör cellerna som därmed förlorar förmågan att styra över kroppens överlevnad och kontrollera inflammationer, berättar professor Matt Whiteman på University of Exeter.

Även om konstateranden som att det är bra att fisa framför sin partner nog bör tas med en nypa salt – det känns ju inte så fräscht – så verkar det i alla fall verkligen inte vara förenat med hälsorisker att släppa av en brakare då och då i hemmet. Snarare tvärtom.

Så släpp loss nu, för tusan – men gör det med måtta!

Tryck nu på dela-knappen för att sprida den här livsnödvändiga informationen till din partner, eller kanske dina vänner!