Forskare: Kvinnor behöver sova ut – medan männen ska kliva upp tidigt

Att sova ut ordentligt på helgerna är bland det härligaste som finns.

Man har inget att gå upp till utan man kan i godan ro somna om och vakna när kropp och sinne känner sig utvilade.

Men har man barn eller andra bestyr som måste tas om hand så kan det vara svårt att enas om det är kvinnan eller mannen som ska kliva upp och ta tag i det som ska göras.

Nu visar dock forskning att kvinnan förtjänar sovmorgon – och att mannen ska kliva upp tidigt, skriver MåBra.

Mindre risk för sjukdomar

Vem ska gå ut och gå med hunden på morgonpromenad? En studie visar att det bör vara mannens uppgift.

Studien är publicerad i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism och utfördes på 800 persoenr.

Studien kunde visa att kvinnor som fick sova länge hade minskad risk att få diabetes. Hos männen i studien visade resultaten tvärtom, de löper högre risk att få diabetes.

Bildkälla: Shutterstock

Sömnunderskott

Resultatet i studien kan, enligt sömnforskaren Bjørn Bjorvatn på University of Bergen, bero på att kvinnor i högre utsträckning har sömnbrist, och att den minskade diabetesrisken kan bero på det.

– Min första tanke är därför att resultaten beror på att kvinnorna är i sömnunderskott, och genom att ligga längre i sängen kompenseras detta, säger han enligt MåBra.

Att kvinnor behöver sova mer har vi rapporterat om tidigare, och det beror helt enkelt på att de har en mer komplex hjärna än män.

– Ju mer komplex hjärna du har, desto mer sömn behöver du. Kvinnor har en förmåga att göra fler saker samtidigt och är mer flexibla. De använder helt enkelt mer av sin hjärna än vad män gör. Därför behöver de också sova mer, säger Jim Horne, som arbetar vid sömnforskningsinstitutet vid Loughborough University i Storbritannien, enligt Metro.

Så nu har ni bevis svart på vitt, alla kvinnor – ni förtjänar mer sömn än vad män gör!

Med andra ord ska de sluta klaga om du tar någon extra sovmorgon då och då! Se nu till att Dela vidare den här viktiga och nödvändiga informationen!