Experten avslöjar: Därför blir bakfyllan bara värre med åren

Det fanns en tid då man kunde studsa upp ur sängen pigg och fräsch dagen efter en hård utekväll, men med åldern kommer också tyngre bakfyllor – och det finns många dystra anledningar till det.

Vid den tiden då man började introduceras för alkohol var det något nytt och spännande. Även om alla ens fyllor kanske inte var fläckfria så slapp man ofta den tunga smällen av att må riktigt dåligt dagen efter.

I ung ålder är problemen som uppstår dagen efter en utekväll sällan så besvärliga – och det är ofta rätt enkelt att ”starta om” när suget efter en god drink kommer tillbaka.

Men med åldern förändras livet – och med det även bakfyllorna. Många av oss har säkert upplevt att huvudvärken dagen efter blir allt mer påtaglig och det tar dessutom betydligt längre tid för kroppen att återhämta sig efter att man kvällen innan fått lite för mycket innanför västen.

Det finns flera anledningar till att det är värre att vara bakis som 50-åring än när man var typ 23. Det är alltså inte inbillning. Dessvärre är det inte direkt uppiggande fakta – och det finns både fysiska och psykiska orsaker, enligt Business Insider.

Framför allt är det så att kroppen med åren blir mindre effektiv när det kommer till att bryta ner alkohol. Det innebär att ämnet acetaldehyd finns kvar längre i ditt system – och det är den främsta anledningen till att man drabbas av huvudvärk och illamående.

Med åldern får vi dessutom ofta en ökning i kroppsfett. Det gör att alkoholen får mindre utrymme att sprida sig till, då fett inte absorberar alkohol. Så om du tror på myten om att lite rundare personer tål sprit bättre – tänk om!

När vi blir äldre minskar dessutom kroppens vattenbestånd, vilket gör att alkoholen finns koncentrerad i blodet under en längre tid.

Som vuxen finns det oftast även fler åtaganden än när man är yngre. Räkningar ska betalas, huset ska renoveras, jobbet ska skötas och barnen ska tas om hand. Psykisk press gör kroppen mindre effektiv vad gäller att återhämta sig.

Jag trodde faktiskt att det mest var en myt att man blir mer bakis i samband med att man blir till åren, men nu visar det sig att jag hade fel.

Det här gör att det känns extra viktigt att ta tillvara på ungdomen, så man har festat loss tillräckligt när man når 50-strecket.

DELA det här viktiga budskapet med dina vänner!

Visningsbild: imgur.com

Gilla Ettgottskratt om du vill ha ett roligare flöde!