Det här händer i din kropp om du onanerar för mycket.

Det är svårt att prata om onani. De allra flesta vill inte prata om det alls – och om man väl hör något om ämnet är det oftast en ”Fråga Olle”-typ som bara säger att allt är normalt.

Det finns massor av bevis på att det är nyttigt att onanera regelbundet. Men precis som allting annat så kan man få för mycket om det goda.

Orgasmer – visar det sig – är rätt så komplicerade kroppsfunktioner. Det är lätt att tro att varje orgasm är den andra lik, oberoende på hur man uppnår den, men så är det inte.

I en studie av Dr Stuart Brody och Tillman Kruger slog man fast att vissa hormoner förekommer upp till 400 procent mer vid sex än vid onani, bland annat ”kärlekshormonet” oxytocin.

Oxytocin frigörs vid kramar, beröring och orgasmer hos båda könen. I hjärnan är oxytocin involverad i sociala interaktioner, när man skapar band till andra människor, det gör att man lita på andra och är en faktor när det kommer till generositet.”

I stora drag kan man säga att höga halter av oxytocin i hjärnan gör att man mår bättre eftersom hormonet kompenserar för höga halter av dopamin.

Dopamin är i grunden bra. Det är det hormonet som ligger till grund för vårt belöningssystem. Men det kan bli ett problem när dopamin frigörs för ofta eftersom hjärnan kan bli avtrubbad. Alla aktiviteter som frigör dopmin kan göra oss mindre mottagliga för hormonet – vilket gör att det krävs mer av samma aktivitet för att få samma belöning. En klassik beroendecykel.

Undersökningar visar också att det är samma områden i hjärnan som aktiveras vid porrberoende som vid heroinberoende. Det är ändå ganska läskigt….

Att onanera frigör alltså massivs med dopamin men producerar inte så mycket oxytocin för att kompenserar upp för dopaminet. Det gör i sig att onani kan vara beroendeframkallande och för mycket dopamin kan stressa hjärnan.

”Eftersom Dopamin är föregångaren till stresshormonet epinephrine (adrenalin) så kan för mycket dopamin resultera i att adrenalinkörtlarna producerar epinephrine som försätter kroppen i ett pågående fight-or-flight-läge som kan ha en väldigt påfrestande effekt på kroppen” säger Dr N.K Lin, sexolog till Higherperspectives.com.

Avslutningsvis. Att onanera lagom är bra. Men om du onanerar för mycket kan du bli stressad och slita på kroppen – så ta det lite lugnt och låt utrustningen vila mellan varven.

DELA gärna det här på knappen här nere om du har kompisar som kan behöva en paus från att dansa ensamtango.

Gilla Ettgottskratt om du vill ha ett roligare flöde!