Den här killens förklaring av kapitalism är så klockren att den borde läras ut i skolan

Många har olika bilder av vad det innebär att vara kapitalist, men gemensamt för de flesta är nog att det är ett begrepp som är kul att skämta om. Samma sak gäller nidbilder av länder och nationaliteter. Den här listan som en rolig kille satt ihop är därför riktigt skön!

Traditionell kapitalism
Du har två kor. Du säljer en och köper en tjur i stället. Du föder upp massvis av kalvar och ekonomin växer. Sedan säljer du allt och är rik som ett troll när du går i pension.

Amerikansk kapitalism
Du har två kor. Du säljer tre av dem till ditt aktiebolag genom att använda remburs som din bankman till bror skrivit under. Sedan sätter du i gång en skuldsanering så att du kan få alla dina fyra kor tillbaka – med en skattelättnad för fem kor. Mjölkrättigheterna för dina sex kor överförs via en mellanhand till ett företag på Cayman Island vars majoritetsägare sedan säljer tillbaka de sju korna till ditt aktiebolag. Årsrapporten slår fast att du äger åtta kor, men också att du inte kan köpa fler. Du säljer en ko och köper i stället en amerikansk president. Du har nu nio kor. Ingen balansrapport finns med i nästa årsredovisning. Staten köper din dynga.

Australisk kapitalism
Du har två kor. Du säljer den ena och tvingar den andra att producera mjölk likt den vore fyra kor. Du förvånas när din ko dör.

Fransk kapitalism
Du har två kor. Du går ut i strejk eftersom du vill ha tre.

Japansk kapitalism
Du har två kor. Du modifierar dem så att de i storlek blir en tiondel av en vanlig ko, men producerar tjugo gånger så mycket mjölk. Sedan skapar du ett roligt kortspel med ko-tema som heter Cowkimon och som du lanserar över hela världen.

Brittisk kapitalism
Du har två kor. Båda är arga.

Bildkälla: Shutterstock

Kanadensisk kapitalism
Du har två kor. De ser dock ut som två älgar … fast vänta lite, det är två älgar. Den ena talar franska och den andra engelska. Den ena kämpar för att skapa ett nytt land, men den andra ser till att det inte blir verklighet. Båda spelar hockey förvånansvärt väl.

Italiensk kapitalism
Du har två kor, men vet inte var de är. Du tar lunchpaus.

Rysk kapitalism
Du har två kor. Du räknar dem och kommer fram till att du har fem kor. Du räknar dem igen och inser att du har 42 kor. Du räknar dem en gång till och blir på det klara med att du har 12 kor. Du tycker att du räknat tillräckligt och öppnar i stället en flaska vodka.

Schweizisk kapitalism
Du har 5 000 kor, även om ingen egentligen tillhör dig. Du tar ut en sanslöst hög avgift för att andra ska ta hand om dem.

Kinesisk kapitalism
Du har två kor – men 300 arbetare som jobbar med att mjölka dem. Du hävdar att ditt företag är överbefolkat och att arbetarna är lata. De förlorar sina jobb. Du ser till att journalisten som rapporterade om det låga antalet kor blir arresterad och fängslad utan en rättegång.

Nyzeeländsk kapitalism
Du har två kor. Den till vänster är riktigt söt…

DELA om du också tyckte om den här listan!

Gilla Ettgottskratt om du vill ha ett roligare flöde!