Sluta hålla inne fisarna – här är 7 oväntade skäl till att det är hälsosamt att släppa väder

Något av det mest pinsamma som finns är när andra hör, eller märker, att man fiser. Det är absolut säkrast att göra det när man är själv, eller i en kontrollerad miljö.

Vi har nog alla råkat ut för det. Du känner att gaserna trycker på rejält i magen och man ska bara släppa ut lite luft, men i stället blir det en rejäl brakare som gör att du bara vill sjunka genom marken.

Att fisa är egentligen något av det mest naturliga som finns, men det är samtidigt extremt pinsamt att bli påkommen med den här ”synden” – och det säkraste är att vänta med att släppa väder tills man är själv.

Från och med nu kan du dock, så snabbt du råkar lägga en brakare framför någon, hävda att du bara värnar om din egen hälsa – och det är ju riktigt modernt numera!

Det har nämligen visat sig att det är nyttigt att fisa – även om det kanske inte är det mest glamorösa sättet för att bättre på din hälsa.

Enligt Medical Daily och thefartfacts.com pruttar vi mellan 10 till 14 gånger per dygn – och man släpper mest väder samtidigt som man sover.

I studier där män och kvinnor fått äta samma typ av mat visar det sig att vi fiser ungefär lika ofta, men om det är några som lägger fler brakare, så är det faktiskt kvinnor.

Det är dock, som sagt, befogat att släppa väder! Här är 7 anledningar till varför det är bra för oss att fisa!

1. Reducerar uppblåsthet

Man känner sig uppblåst när gaserna börjar trängas inne i magen och tarmarna. Det brukar ofta kännas att byxorna sitter extra tajt åt. Testa då att släppa av en brakare, så ska du se att livet snart känns lite enklare.

2. Balanserar din kost

Att fisa hjälper dig faktiskt att balansera din kost på ett bra sätt. Äter du exempelvis mycket rött kött kommer dina pruttar att stinka mer. Rikligt med kolhydrater får dig att fisa oftare, men gastömningarna luktar desto mindre. Det säger helt enkelt en del om hur du sköter dig.

3. Minskar buksmärta

Att hålla inne på gaserna kan ge tydliga och jobbiga buksmärtor. Att släppa väder skapar rörelse i ditt inre och minskar riskerna för den här typen av problem.

4. Främjar analt välmående

Att hålla inne dina fisar, eller att försöka manipulera hur utsläppet ska gå till, är i längden inte speciellt bra för ditt anala välmående. Det kan bland annat förvärra eventuella hemorrojdbesvär. Att inte strunta i att prutta får helt enkelt din analöppning gladare.

5. Lukta på fisarna är hälsosamt

Även om (nästan) ingen erkänner det, så luktar vi gärna på våra fisar. Kanske finns det en underliggande orsak till det. Det är nämligen så att vätesulfiden som produceras i våra tarmar under matsmältning kan förhindra mitokondriell skada på våra celler. Det kan alltså förhindra stroke, hjärtsjukdomar och artrit.

6. Motverkar allergibesvär

Dina fisar säger en hel del om eventuella allergier. Vanligtvis byggs extra gas upp om man är allergisk mot någon typ av mat. Märker man att ens pruttar förändras vid intag av en viss typ av föda bör man därför uppsöka läkare för att få det hela kontrollerat.

7. Det är skönt!

Ja, de flesta av oss kan nog hålla med om att det är underbart att fisa. Det är en skön känsla, helt enkelt. Det finns dock de som har besvär på grund av för mycket gas. Det ska man givetvis ha respekt för – och fyra tips för att få ner din gasproduktion är att träna, äta långsamt, äta mindre sötsaker och att säkerställa att du är vid god hälsa.

Så sluta nu skämmas när du släpper väder, du värnar ju bara om din egen hälsa! DELA nu den här viktiga kunskapen!

Gilla Ettgottskratt om du vill ha ett roligare flöde!