Forskarnas knep: 15 optiska illusioner som garanterat får dig att tappa hakan

Medan många fascineras av optiska illusioner så finns även de som inte står ut med att titta på dem. För er som gillar synvillor och små mysterium så blir det här nog en häftig upplevelse. Det här är de mest ofattbara optiska illusionerna som jag sett.

1. Frasers spiral

Överlappande segment får ögat att forma en djup spiral, men det här är egentligen bara en serie av cirklar efter varandra. Många tycker sig även se att spiralen snurrar.

Bildkälla: anopticalillusion

2. Ebbinghaus illusion

En optisk illusion som leker med människans uppfattning av relativ storlek. De röda cirklarna är lika stora i båda figurerna, men i och med storleken på cirklarna runtom, så uppfattar majoriteten den vänstra röda cirkeln som mindre än den högra.

Bildkälla: techonologijos

3. Den omöjliga kuben

En illusion av djup i bilden uppstår på grund av felaktiga anslutningar mellan kubens hörn.

Bildkälla: gpuzzles

4. Zöllner-illusionen

De parallella strecken, som korsas av kortare linjer, verkar skilja sig åt. Det här mönstret upptäcktes för första gången på en duk av den tyske astrofysikern Johann Zöllner år 1860.

Bildkälla: explorepsychology

5. Jastrows illusion

Två figurer som är helt identiska framstår som olika i storlek då de anordnas på ett visst sätt.Bildkälla: brainden

6. Kanizsas triangel

Gaetano Kanizsa tog fram den här Illusionen för att bevisa att människor inte alltid upplever verkligheten som den är, men då den ses genom speciella filter (mentala modeller) av geometriska figurer skapas nya intryck. Här får man bilden av att det existerar en vit triangel i figurens mitt.

Bildkälla: psychology

7. Poggendorffs illusion

Här framstår det som att den svarta linjen till vänster är en fortsättning på den blåa linjen, men egentligen är det den svarta och den röda linjen som sitter ihop. Den här optiska illusionen har hittills inte kunnat förklaras.

Bildkälla: wikipedia

8. Blivet

Den här illusionen är även känd som ”den omöjliga treudden”. Hur hårt du än försöker så går det inte att förstå den här figuren.

Bildkälla: wikipedia

9. Whites illusion

Den här är riktigt sjuk! Vid första anblick känns det givet att de gråa områdena till vänster (A) och höger (B) har olika nyanser, men egentligen framstår det bara så på grund av färgerna runtom. Det här är en så kallad ljus-illusion.

Bildkälla: wikipedia

10. Rörelseillusion

Färgkontrasterna och formerna i mönstren får det att se ut som att bilden rör sig.

Bildkälla: wikipedia

11. Hermanns galler-illusion

Det uppstår spöklika grå fläckar vid ”korsningarna” på de vita linjerna på en svart bakgrund. Tittar man mer intensivt på en specifik ”korsning” försvinner dock de gråa fläckarna.

Bildkälla: nashumelo

12. Den här bilden föreställer två motiv – ser du vilka?

I bilden kan du dels se ett äldre par, men även två personer i hatt som spelar musik på en gata.

Bildkälla: pinterest

13. Rotationseffekten

Fokusera blicken på den svarta pricken i mitten. Rör sedan huvudet fram och tillbaka. När du sedan tittar igen kommer du att se cirklarna rotera åt motsatta håll.

Bildkälla: The Telegraph

14. Illusionen från The Wall Café

Den här synvillan upptäcktes av Richard Gregory på ett kafé i engelska Bristol. Om du tittar på bilden ser det ut som att alla linjer är krökta – men egentligen är de bara parallella.

Bildkälla: wikipedia

15. Snurrande hjul-illusionen

Om du kollar på den här bilden kommer du sannolikt att se hjulen snurra. Ta i så fall en titt på ett enskilt hjul. Det troliga då är att det slutar snurra, medan de andra runtom bara fortsätter. Naturligtvis är allt en synvilla. Bilden är helt statisk.

Bildkälla: msf-usa

DELA om du också fascinerades av de här bilderna!

Gilla Ettgottskratt om du vill ha ett roligare flöde!