14 psykologer fick frågan: Vad är det mest tänkvärda en patient någonsin sagt till dig?

Det brukar inte komma ut vad som sägs inne hos psykologer – men det finns undantag. På ett internetforum svarade 14 psykologer på frågan: ”Vad är det djupaste eller mest insiktsfulla du har hört från en patient med en psykisk sjukdom?”

Här kommer några av de mest intressanta svaren:

1. ”Folk tar inte droger för att må bättre. Folk tar droger för att må mindre dåligt.”

2. Ett autistiskt barn som hade svårt att skaffa nya vänner: ”Det är okej om jag inte har några vänner. Vänner gör dig glad, men det gör dig inte till en bra person. Vet du vem som var väldigt populär? Hitler.”

3. En patient som återhämtade sig från problem med sitt kroppsideal sa till mig: ”Vi spenderar hela vår liv med att försöka nå någonstans eller uppnå saker som vi tror gör oss lyckliga. Men sann lycka är när du inser att du aldrig kommer nå den där platsen, eller om du når den kommer du börja drömma om nya saker. Så lycka måste börja nu, med vad vi har”.

4. Jag intervjuade en bipolär patient. Jag frågade honom hur har skulle beskriva sig själv: ”En altruistisk älskare av sanning och skönhet”. Sen frågade jag hur andra skulle beskriva honom: ”Antagligen som en idiot”.

5. Jag hade en klient med mycket ångest. Hon förklarade känslan: ”Det är som känslan när du snubblar och inte vet om du kommer hinna ta emot dig eller inte. Så känner jag hela tiden”.

6. ”Medicinen gjorde så att rösterna försvann. Jag känner mig ensam nu”.

7. En 56-årig alkoholist: ”Jag känner mig som ett spöke, jag går runt osedd i bakgrunden av alla människor som lever lyckliga liv.”

8. ”Mina armar saknar dig” – tioårig autistisk pojke frågade om han kunde få en kram.

9. Jag är specialiserade inom drogrehabilitering, och en gång sa en patient till mig: ”Jag antar att jag missade övergången från när man lekte att marken var lava och ens låtsasvänner blev schizofrena.

10. ”Jag gillar dig Jace, jag skiter i vad rösterna i mitt huvud säger om dig”, sa en schizofren patient till mig.

11. ”Tänk dig att varje litet beslut känns som att det kommer få livsavgörande konsekvenser” – En patient beskriver hur det känns att leva med ångest.

12. En bipolär patient på ett vårdhem där jag jobbade: ”Jag tar inte mina mediciner för att må bra, för det är inget fel med mig. Jag tar dem för att alla andra är galna och jag måste passa in.

13. ”Jag vill inte döda mig själv. Jag vill döda den delen av mig som vill ta självmord.”

14. ”Att känna smärta är bättre än att inte känna något alls.”

Tryck på knappen här nere och dela om du också tycker att trasiga människor kan säga de mest hela sakerna…