10 saker du antagligen inte kände till om erektioner

Senaste tiden har ”alternativa fakta” varit på tapeten, men vi håller oss hellre till hårda fakta. Som 10 saker forskare kommit fram till om mäns erektion. En hel del som framkommer får en verkligen att imponeras av den mänskliga kroppen!

Här är 10 saker som du troligen inte kände till om mäns erektion:

1. Ståndaktig i tidig ålder
På den där klassiska ultraljudsbilden går det, om tajmingen är den rätta, att skymta en erektion. Genitalierna börjar utvecklas runt den sjätte veckan – och omkring tio veckor senare kan det manliga fostret få erektion.

2. Finns tre typer av bånge
Män kan dels få så kallad psykogen erektion. Den uppstår då man fantiserar om, eller ser något, som väcker upprymdhet. De nattliga erektionerna uppstår under sömnen – och kan ske upp emot fem gånger per natt. Den reflexogena erektionen är den som uppstår vid fysisk kontakt eller stimulans.

3. Piggast som vaken
Under natten får mannen stånd för att penisen, enkelt sagt, ska ”få näring” i form av blod. Under dygnets vakna timmar får mannen dock i snitt elva erektioner. Med andra ord är lemmen, helt logiskt, mest aktiv när dess ägare är vaken.

Bildkälla: Shutterstock

4. Livet efter döden
Ja, det finns ett sådant – i alla fall i brallorna. Om mannen dör i en vertikal position kan han få erektion efter att ha somnat in. I det pumpande hjärtats frånvaro ser då gravitationen till att benen fylls med blod. Då en del blir över fylls då även penisen med blod, vilket ju är det som skapar ståndet.

5. Den genomsnittliga penisen är…
Drygt 14 centimeter lång i erigerat tillstånd – med en omkrets på 12 centimeter. Det har framkommit av en studie gjord med 1 661 män. Det man dessutom kom fram till var att sättet som männen fick sitt stånd på många gånger påverkade storleken. De tenderade att vara större i samband med sex än då penisen hårdnade på grund av fantasier.

6. Skicka sötsakerna!
Det finns forskning som kommit fram till att saker som luktar gott inte bara är njutbart för aptiten – det kan dessutom väcka det manliga ståndet. Enligt studien kan exempelvis lukten av lakrits och vissa bakverk öka blodflödet till penisen med hela 32 procent. Märkligt nog, så var den lukt som fick igång mest action (40 procent) en blandning av lavendel och pumpapaj.

7. Benfri bånge
Man brukar ju skämtsamt säga att snoppen är mannens tredje ben, men så är det ju inte. Många tror däremot att den mänskliga penisen innehåller just ett ben, men så är inte fallet. Däremot har de flesta däggdjur ett penisben, som bland annat hjälper till med spermieproduktionen. Här sticker alltså mannen ut (haha)…

Bildkälla: Shutterstock

8. Den ökända marathonerektionen
Då mannens stånd inte försvinner på vanligt vis har man drabbats av priapism. Tillståndet varar vanligtvis i minst fyra timmar. Det kan låta kul – och som ett naturligt Viagra, men det upplevs ofta smärtsamt och oerhört jobbigt. Priapism behöver dessutom inte uppstå på grund av sexuell kontakt.

9. Boomerangbånge
Den kan se rak ut, men tack vare att en forskare fick flera par att ha sex i en maskin för magnetröntgen (hur hen lyckades övertala dem att göra det här är oklart) vet vi nu att den erigerade penisen är boomerangformad. Anledningen till att det ofta är svårt att uppfatta det här är för att en del av penisen är ”gömd” i mannens bäcken.

10. Skenet kan bedra
Glädjande nog för män med mindre penisar så har det bevisats – i en studie från 1988 – att de får en större (i dubbel bemärkelse) effekt av sin erektion. Procentuellt så ökar de små penisarnas längd mer än vad de större gör vid upprymt tillstånd.

Var inte snål nu, DELA med dina vänner! 

Gilla Ettgottskratt om du vill ha ett roligare flöde!