Forskarnas slutsats: Godisälskare lever längre

Här i Sverige är vi uppvuxna med vårt älskade lördagsgodis.

Som barn väntade man hela veckan på den efterlängtade lördagen då man äntligen fick frossa i sega råttor, lakritsbåtar, sura tungor, otroliga mängder tablettaskar och klassiska S-märken.

Anledningen till att man bara fick äta godis på lördagar var för att godis innehåller socker och äter man för mycket socker riskerar man hälsan.

Men hur är det egentligen – är godisälskare mindre hälsosamma än de som tackar nej till snask? Enligt en studie vid Louisiana State University, som omfattade 15 000 personer, så är godisätare faktiskt mer hälsosamma, skriver sajten Glamour.

Bild: Shutterstock

Godisråttor smalare

I undersökningen fann man, något oväntat, att människor som regelbundet äter godis tenderar att ha smalare midjemått, väga mindre och ha ett lägre BMI (body mass index) än de som inte är gottegrisar, enligt Live Science.

Enligt studien så löper dessutom godisälskare hela 14 procent mindre risk att drabbas av högt blodtryck, stroke och hjärtrelaterade sjukdomar.

Bild: Shutterstock

Inte bra för bantning

Som nämns ovan innehåller godis väldigt mycket socker, vilket som bekant inte hjälper en att gå ned i vikt om man vill det.

Enligt forskarna som utförde studien så kommer studiens resultat troligtvis mest från det faktum att de som äter mycket socker även tränar betydligt mer, helt enkelt för att kompensera för sitt överskott av kaloriintag.

Gottegrisar är helt enkelt generellt smartare ur en hälsosynpunkt.

Bild: Pexels

”Måste hållas på en låg nivå”

Katherine Tallmadge är dietist och talesperson på American Dietic Association och varnar för att, studiens resultat till trots, vräka i sig godis.

– Godis kan innebära hälsoproblem, men inte när det ligger på en så pass låg nivå, säger Katherine Tallmadge enligt LiveScience.

Bild: Flickr

Tryck nu på DELA-knappen så att dina vänner också får se det här idag!