Forskarna avslöjar: Äldsta syskonet är bäst och smartast

Jag och mina syskon har alltid kivats om vem som egentligen är bäst, snyggast och smartast.

Antagligen har det sett likadant ut i de flesta familjer under årens lopp, kanske så långt tillbaka som till stenåldern?

Tyvärr måste jag meddela dåliga nyheter för alla oss småsyskon. Det verkar som att forskarna har kommit fram till att det är storasyster eller storbror som är bäst. Det visar ett flertal studier i ämnet.

Jag är inte 100 procent övertygad om att detta stämmer, jag har nämligen mina misstankar om att forskarna kan vara storasyskon…

Men här kommer i alla fall 3 bevis på att storasyskon är bäst enligt forskarna.

1. Storasyskon är smartare

Storasyskon är ofta smartare än sina syskon visar studier. En studie som utfördes i Norge på över 250 00 norska ungdomar visade förstfödda barn hade mer 2,3 mer i IQ än deras småsyskon.

2. Storasyskon är mer framgångsrika

Äldre syskon är inte bara bättre i skolan och är smartare, det i sin tur gör att de oftast är mer framgångsrika också rent karriärsmässigt. Enligt psykologiprofessorn Ben Dattner är äldre syskon mer framgångsorienterade och vill gärna göra sina föräldrar stolta. Att de ofta bestämmer över sina småsyskon gör att de är förberedda på ledarroller senare i livet.

3. Storasyskon är mer ansvarstagande

Författaren Jeffrey Kluger som skrivit boken ”The Sibling Effekt” menar att eftersom äldre syskon måste ta hand om sina yngre syskon så blir de mer ansvarstagande och fokuserar mer på att vara lojala mot familjen.

Håller ni med forskarna eller är ni precis som jag lite skeptiska? Jag är ju trots allt ett småsyskon… Hur som helst så dela gärna artikeln så kanske du och dina syskon får något nytt att prata om 🙂