Bonden Petrus charmar hela Sverige med sällsynt dialekt – förstår du ett ord av vad han säger?

Dialekt är i de flesta fall oerhört charmigt och det blir ofta lite av en gissningslek när man träffar nya personer att lista ut var de kommer ifrån baserat på hur de talar.

En svensk som nu blivit superkänd på nätet är – numera tyvärr avlidne – Petrus Karlsson. Han var bonde och drev även ett sågverk i Ragnvaldsträsk, några mil utanför Skellefteå, men gick bort för drygt 20 år sedan.

I det här klippet (nedan) från 1995 berättar han om sin anläggning i byn och rivaliteten mellan de olika sågverken. Det kanske inte låter så roligt i sig, men då har ni inte hört Petrus snacka än.

Eller ja, ni kommer sannolikt inte förstå Petrus ”bondska”, som den sällsynta dialekten kommit att kallas. Men oavsett så är det både lite roligt och extremt charmigt! En riktig mysfarbror, det här!

Klippet har nu setts av hundratusentals som smälter efter att ha lyssnat på Petrus!

Christer Nyström är mannen som gör intervjun – och han menar att det finns några som har hört av sig och sagt att de förstår Petrus ”bondska”.

– Jag har försökt att analysera varför det blir så intressant med dialekten men har inte kommit på varför. Men det finns en mening med att inte översätta vad han säger, om man skulle lägga till en textremsa tror jag att frågeställningen och intresset kommer att försvinna. Jag gissar att det här är ett utdöende landsbygdsmål, som ångermanländska, jämtländska med flera. Går du bara tre mil söderut till Burträsk har man andra dialekter, säger han till Expressen.

Snåla inte nu, tryck på dela-knappen om du fick ett leende på läpparna av att höra Petrus snacka ”bondska”!

Gilla Ettgottskratt om du vill ha ett roligare flöde!